Selvitä kuntotasosi!
Erinomainen tapa oman lähtötason selvittämiseen liikuntaharrastusta aloittaessa on matalan kynnyksen kuntokatsastus. Kuntoratojen varrelta löytyviä testipaikkoja löydät Jyväskylästä, Laukaasta, Lievestuoreelta, Hankasalmelta sekä Suolahdesta. Katso pisteiden sijainnit ja lisätietoa Kuntokatsastuksen sivuilta. Liikuntatottumuksiasi voit testata myös kotioloissasi Sydänliiton sivuilla.
Tukea keskisuomalaiselle liikkujalle
Liikuntaneuvonta on maksutonta neuvontaa ja opastusta juuri sinulle, joka haluat lisätä arjen liikkumista, hyvinvointia ja terveyttä. Oman kuntasi liikuntaneuvojat löydät täältä.
Meijän polku – liiku ja huilaa Keski-Suomessa (2017-2047) on 30 vuoden aikajänteeseen tähtäävä kansanterveyden ja hyvinvoinnin edistämisliike. Meijän polulla keskisuomalaisten hyvinvoinnin edistämiseen keskitytään neljän teeman, eli liikunnan, levon, luonnon ja yhteisöllisyyden kautta. Meijän polun tavoitteena on terveempi ja hyvinvoiva Keski-Suomen väestö.
Tunnetko jo Meijän polun liikkujan vuosikellon? Vuosikellosta löydät itsellesi niin liikkumista kuin palautumista lisääviä haasteita. Haasteita toteuttamalla voit ylläpitää ja kohentaa kuntoasi ja koettua elämänlaatua ympärivuotisesti. Haasteet on jaoteltu vuodenaikojen mukaisiin kokonaisuuksiin.
Meijän polulla voit esimerkiksi käydä tutustumassa liikuntamahdollisuuksiin Keski-Suomessa, löytää tukea liikunnallisen elämäntavan aloittamiseen ja perehtyä lasten motoristen taitojen harjoittamiseen.
Jyvässeudun luontopysäkit puolestaan johdattavat erityisesti Jyväskylän alueen ulkoilijat luontokohteiden luokse julkisia kulkuneuvoja käyttäen.
Wiitaunionin alueen liikuntamahdollisuuksia löydät täältä.
Lisäksi Yhdistystorilta voit käydä katsomassa liikuntaan erikoistuneita keskisuomalaisia yhdistyksiä ja järjestöjä. Katso lisää linkeistä alta, avaa valikko plus-ikonista oikealta.
Linkkejä liikkumisen tueksi
- Jyväskylän kaupungin liikuntaneuvonta
- Liikuntaneuvoja antaa tukea liikkumisen turvalliselle aloitukselle ja auttaa sopivan liikuntamuodon löytämisessä. Palvelu on maksuton!
- Valtakunnallinen, maksuton liikuntaneuvonta
- Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden YouTube-kanavalla paljon harjoitusideoita!
- Kuinka päästä alkuun liikkumisessa?
- Terveyskylä - liikunta painonhallinnan tukena
- Vinkkejä liikkumisen aloittamiseen, motivaation ylläpitämiseen sekä istumisen vähentämiseen!
- Omaolon valmennus: Liikuntaohjelma terveysliikkujille
- Liikkuva aikuinen
- Liikkuva työelämä
- Neuvokas Perhe: Liikkuminen
- UKK-instituutti: Liike lääkkeenä
- Olipa kerran mies
- Kuntokatsastus, matalan kynnyksen kuntotestaus
- Meijän polku: liikuntamahdollisuudet Keski-Suomessa
- Meijän polku: liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelma
- Meijän polku: Lasten motoristen taitojen harjoittaminen
- Luontopysäkit (Jyvässeutu)
- Askeleita arkeen -kalenteri
- Sydänliitto: testaa liikuntatottumuksesi
- Työterveyslaitoksen kuntolaskuri
- Yhdistystori: Liikunta
UKK-instituutin liikuntasuositukset
Tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti on sivuillaan julkaissut liikkumisen suositukset eri ikäryhmille. Voit tarkastella lasten ja nuorten, aikuisten ja yli 65-vuotiaiden liikuntasuosituksia. Lisäksi löydät suositukset raskausajalle sekä ajalle synnytyksen jälkeen.
Erityisryhmien liikunta
Mikäli kuulut erityisryhmään, löydät liikkumiseesi ideoita ja tukea oman järjestösi sivuilta. Alla on listattuna muutamien erityisryhmien järjestöjen liikuntasuosituksia. Varmistathan epäselvissä tilanteissa aina liikunnan ammattilaiselta liikuntamuodon turvallisuuden ennen aloittamista.
- Diabetes ja liikunta
- Harvinaiset.fi
- Hengitysliitto: hengityssairaan liikunta
- Jyväskylä: Soveltava liikunta
- Laukaa: Erityisryhmien liikunta
- Reumataudit ja liikunta
- Soveltava liikunta Soveli ry
- Selkäkanava: Löydä liikuntamuotosi
- Sydänliitto: Treeni sallittu!
- Terveyskylä: Harvinaiset
- Terveyskylä: Sydänsairaudet ja liikunta
Liikkumisen lukujärjestys ikääntyville
Liikkumisen lukujärjestyksestä ikääntyneen omaehtoisen liikunnan tueksi löydät helppoja sekä hieman tehokkaampia voimistelu-, luonto- ja rentousharjoituksia. Kestoltaan tuokiot vaihtelevat viidestä 45 minuuttiin. Voit valita sinulle mieleisiä harjoitteita ja suorittaa niitä omaan tahtiin.
Lukujärjestykset ovat PDF-muotoisia ja sisältävät linkkejä eri toimijoiden järjestämiin videomuotoisiin etäharjoitteisiin.