Digihoitopolku tyypin 2 diabeteksen hoidon tueksi pilotoinnissa
Digihoitopolku tarjoaa älypuhelinsovelluksen diabeetikon tueksi. Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat pääsevät osallistumaan kokeiluun Omaks:n chatissa.
Digihoitopolku otetaan käyttöön tällä viikolla Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks.fi-palvelussa, Muuramessa, Äänekoskella, Perusturvaliikelaitos Saarikan kunnissa sekä Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa. Reilun vuoden kestävän pilotin tarkoituksena on arvioida, miten digitaalinen hoitopolku soveltuu potilaan omahoidon tueksi.
Digihoitopolussa asiakas saa käyttöönsä sovelluksen, jossa on kattavasti perustietoa diabeteksesta, erilaisia omahoito-ohjeita, ammattilaisen yksilöllisesti aikatauluttamat seurantakäyntien ajankohdat sekä erilaisia kyselyitä. Digihoitopolku on diabeetikon käytettävissä ensimmäisen vuoden ajan sairastumisestaan.
– Digihoitopolkuja on käytetty erikoissairaanhoidossa jo aikaisemmin muun muassa erilaisiin toimenpiteisiin liittyen, mutta nyt pääsimme suunnittelemaan osana Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vaikuttavan terveydenhuollon ekosysteemi –hanketta perusterveydenhuoltoon tarkoitettua pitkäaikaissairaan digihoitopolkua. On hienoa päästä kuulemaan asiakkaiden ja ammattilaisen kokemuksia sovelluksen käytöstä, kertoo projektityöntekijä Miina-Maria Kivelä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.
Pilotin tavoitteina on:
- Tukea asiakkaan omahoitoa entistä paremmin sekä tarjota asiakkaalle nykyaikainen kanava saada tietoa ja olla yhteydessä ammattilaisiin
- Sujuvoittaa potilaan hoitopolkua kaikissa sen vaiheissa:
- Asiakas saa käyntien ajankohdat ja ohjeet sovellukseen
- Sovelluksen kautta tehtävät kyselyt helpottavat ammattilaisen työtä, koska hän saa asiakkaan esitiedot jo ennen käyntiä
- Vahvistaa vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon omahoitoon sitoutumista
- Yhtenäistää tyypin 2 diabeteksen hoidonohjauksen toimintamalleja Keski-Suomen hyvinvointialueella
– Digihoitopolun vaikuttavuuden arviointi tärkeää, koska se on kehitetty hankkeessa, joka edistää vaikuttavuuden toteutumista sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa. Pilotin loppuvaiheessa arvioimme diabeteksen hoitoon liittyvien vaikuttavuusparametrien lisäksi sitä, miten asiakas kokee sovelluksen käytön ja mitä mahdollisia hyötyjä se tuo ammattilaiselle, kertoo pilotin valmistelussa mukana ollut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintoylilääkäri, endokrinologi Anna-Mari Koski.
Vastasairastuneita tyypin 2 diabeetikoita rekrytoidaan sovelluksen käyttäjiksi vuoden loppuun saakka. Myös ne asiakkaat. jotka ovat saaneet tyypin 2 diabetesdiagnoosin kesän aikana, mutta eivät ole päässeet terveysasemalle alkuohjaukseen, voivat hakeutua sovelluksen käyttäjiksi. Muuramen, Perusturvaliikelaitos Saarikan kuntien, Äänekosken ja Seututerveyskeskuksen asiakkaat voivat ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle ja Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten julkisten terveysasemien asukkaat Omaks.fi:n chat-asiakaspalveluun ottaakseen käyttöön sovelluksen.
Lisätietoja:
-
Miina-Maria Kivelä. projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 454 7873, miina-maria.kivela(at)jyvaskyla.fi