Miten liikkua raskausaikana?
Raskaana oleville suositellaan kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua, kuten muullekin väestölle. Kuuntele kehosi tuntemuksia liikunnan aikana, ja kevennä harjoittelua tarpeen mukaan. Muista juoda liikunnan aikana riittävästi, sillä se edistää hikoilua ja kehon lämmönsäätelyä.
Jos et ole harrastanut liikuntaa aiemmin tai olet liikkunut hyvin vähän ennen raskautta: raskausaika on oivallinen aika aloittaa liikunnan harrastaminen! Liikunnasta hyötyy niin odottava äiti kuin syntyvä lapsikin.
Aloita liikunta kevyesti: esimerkiksi kävellen 15 minuuttia kolmena päivänä viikossa. Myöhemmin liikunnan kestoa voi pidentää esimerkiksi 30-45 minuuttiin. Hyvä tapa aloittaa liikunta, on ohjatuissa ryhmissä, jotka on suunnattu raskaana oleville.
Jos olet liikkunut säännöllisesti jo ennen raskautta: voit jatkaa harjoittelua, mutta kevennä tai muuta liikkumista omien tuntemusten mukaan. Jos harjoitusmääräsi ja/tai- tehosi ylittää selvästi suositellun, keskustele liikunnan jatkamisesta esimerkiksi oman lääkärisi kanssa.
Kestävyysliikuntaa
150 min / viikko, jaettuna vähintään kolmelle päivälle.
Hyviä lajeja esimerkiksi:
- kävely
- kuntopyöräily
- uinti (viimeisillä raskausviikoilla uintia ei suositella tulehdusriskin vuoksi)
- hiihto
- soutu
Liikunnan intensiteetin tulisi olla sellaista, että puhuminen onnistuu liikkumisen aikana. Syke voi hetkittäin nousta myös korkeammaksi, mutta pitkäkestoista kovatehoista liikuntaa ei suositella raskausaikana.
Lihaskuntoharjoittelua
Vähintään kahdesti viikossa
- 1-3 sarjaa lihasryhmää kohti, toistomäärät 10-15
- Raskaana oleville suositellaan lantionpohjan lihasten päivittäistä harjoittelua, sillä se auttaa ennaltaehkäisemään virtsankarkailua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.