Hyppää pääsisältöön
Image

Seksuaalineuvonnan ja raskauden ehkäisyn etäpalvelut laajenevat

11.09.2023

Mietityttävätkö seksuaalisuuteen liittyvät asiat? Haluatko aloittaa ehkäisyn? Ota yhteyttä ammattilaiseen chatin kautta. Palvelumme ovat laajentuneet syyskuussa kahdeksan kunnan asukkaille. 

Keski-Suomen hyvinvointialueen maksuttomat seksuaalineuvonnan ja raskauden ehkäisyn etäpalvelut ovat laajentuneet syyskuussa Joutsan, Keuruun, Konneveden, Laukaan, Luhangan, Multian, Petäjäveden ja Toivakan 16 vuotta täyttäneille asukkaille. Palvelut ovat olleet Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden käytössä syksystä 2022 saakka.   

Seksuaalineuvonta on matalan kynnyksen keskusteluapua, jossa aiheina voivat olla esimerkiksi itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät haasteet, ihmissuhteet, haluttomuus, halujen eriparisuus, seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus tai sairauden vaikutus seksuaalisuuteen. Ehkäisyn videovastaanotolla voidaan aloittaa raskauden ehkäisy tai vaihtaa raskauden ehkäisyn menetelmää sekä seurata ehkäisyn sopivuutta.   

– Asiakkaat ovat usein helpottuneita, että he voivat puhua nimettömänä vaikeista asioista. Usein päästään pitkälle jo sillä, että asiakas saa oikeaa tietoa ammattilaiselta, mikä normalisoi seksuaalisuuden aiheita. Palaute chatin kävijöiltä on ollut erittäin hyvää, iloitsee projektityöntekijä, seksuaalineuvoja Sonja Seppänen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.  

Seksuaalineuvojan chat on auki arkisin klo 9.00–15.30 ilman ajanvarausta Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks.fi:ssä. Chat toimii nimettömästi, mutta ammattilainen voi keskustelun perusteella pyytää asiakasta tunnistautumaan. Seksuaalineuvojan chatissa voi varata ajan maksuttomille seksuaalineuvojan ja terveydenhoitajan videovastaanotoille. Terveydenhoitaja neuvoo raskauden ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Kaikki hyvinvointialueen sähköiset palvelut löytyvät verkkosivuilta hyvaks.fi/asioi-sahkoisesti. 

Nuorilta kerätään kokemuksia ja tietoa maksuttomasta ehkäisystä  

Alle 22-vuotiaat nuoret ovat saaneet Keski-Suomessa maksuttoman ehkäisyn kesäkuusta 2022 lähtien osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kokeilua. Alle 22-vuotiaiden keskisuomalaisten toivotaan vastaavaan kokeiluun liittyvään verkkokyselyyn, jossa kartoitetaan nuorten kokemuksia maksuttomasta ehkäisystä. Kyselyyn voi vastata nimettömästi perjantaihin 29.9. saakka. 

Marraskuussa 2023 päättyvän maksuttoman ehkäisyn kokeilun tarkoituksena on lisätä nuorten tasa-arvoa ja parantaa hyvinvointia sekä vähentää seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Maksuttoman ehkäisyn jatkosta päätetään loppuvuodesta 2023. 

Seksuaaliterveyden palveluita kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. 

Lisätietoja: 

  • Lotta Kuha, projektityöntekijä, seksuaalineuvoja, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 1954208, lotta.e.kuha(at)hyvaks.fi   
  • Sari Nurmivaara, Omaks palvelupäällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 473 1118, sari.nurmivaara(at)hyvaks.fi
  • Sonja Seppänen, projektityöntekijä, seksuaalineuvoja, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 187 3461, sonja.seppanen(at)hyvaks.fi