Ukrainan sota – kuinka käsitellä asiaa lapsiperheessä?
OmaKS:n etäperhetyöntekijä OmaNanny kertoo vinkkejä, kuinka käsitellä sotaa lapsen kanssa. Kokoamme myös tapoja auttaa sodan jalkoihin jääneitä.
Turva. Kriisi- ja muutostilanteissa lapset tarvitsevat aikuisilta turvaa. Turvallisuuden tunteen vahvistaminen on siis tärkeintä. Aikuisen on tärkeää pysyä rauhallisena. Parhaan turvan lapselle antaa rauhallinen ja läsnä oleva aikuinen. Tämä helpottaa lapsen mahdollista pelkoa ja jännitystä.
Arjen rutiinit. Lapselle turvaa tuo arjen normaalit asiat, yhdessä puuhaaminen, läheisyys ja halaukset. Tavallinen arki on lapsen turvallisuuden tunteen ydin. Arjen perusasioista ja -rutiineista, kuten uni, lepo, liikunta ja ruoka kannattaa pitää nyt kiinni.
Kuuntele lasta ja muotoile sanasi oikein. Aikuisen on tärkeää kysyä lapsen tuntemuksia ja ajatuksia. On myös tärkeää miettiä vastauksen muotoilua ennen suun avaamista. Lapselle voi hyvin sanoa ”minä näen, että sinua taitaa pelottaa” ja muistaa korostaa, että ”sinulla ei ole hätää, olet turvassa”.
Tieto. Mitä pienempi lapsi on, sitä vähäisempi on tiedon merkitys. Jos lapsi on huolissaan, voit rauhoitella häntä tiedolla, että monet hyvin viisaat aikuiset tekevät tällä hetkellä kaikkensa, että tilanteet ratkeaisivat. Kukaan ei halua, että tällaista tapahtuu ja nyt etsitään keinoja, jolla tämä tilanne saataisiin loppumaan.
Suojele lasta uutisvirralta ja järkyttäviltä kuvilta. Kriisitilanteissa ihmisille on ominaista hankkia lisää tietoa ja suojata itseään pysymällä asioissa ajan tasalla. On kuitenkin hyvä tunnistaa, missä kohdassa uutisvirran seuraamista olisi syytä vähentää. Lapsiperheissä lapsia on suojattava järkyttäviltä uutiskuvilta ja aikuisten huolelta. Vanhempien väliset keskustelut maailman tilanteesta olisi hyvä käydä lasten korvien kuulumattomissa.
OmaNannyn vastaanotolta keskusteluapua
Mikäli kaipaat lisätietoa tai haluat keskustella aiheesta, ole yhteydessä etäperhetyöntekijä OmaNannyyn chat-upotteessa oikeassa alanurkassa. Vastaanotto on ajanvaraukseton, maksuton ja avoinna arkisin klo 10–15.30. Lisätietoa vastaanotosta täällä.
Jyväskylän kaupungin verkkosivuille on koottu lisää keskustelumahdollisuuksia keskisuomalaisista tai valtakunnallisista palveluista.
Keinoja auttaa ukrainalaisia hädässä
Asiantuntijoiden mukaan paras ja helpoin tapa auttaa ukrainalaisia sodan jaloissa on vakiintuneiden avustusjärjestöjen kautta.
Alta löydät linkkejä avustusjärjestöjen Ukraina-keräyksiin kuvauksineen siitä, minne lahjoituksesi menee.