Hyppää pääsisältöön
Image
Mies, jonka kasvoista puolet on meikattu

Sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuus

Sukupuolen moninaisuudella tarkoitetaan sitä, ettei sukupuolta voi jakaa vain kahteen selvästi erilliseen sukupuoleen (mies-nainen). Sukupuolta voi ilmaista eri tavoin, esim. vaatetuksella, ulkonäkö asioilla, ilmeillä ja eleillä sekä esim. puhetyylillä. Henkilö voi tuntea olevansa joko mies tai nainen, jotain siltä väliltä tai ei mitään näistä.

Cis-ihmisiksi kutsutaan heitä, jotka tuntevat ja määrittävät sukupuolensa sen mukaan miksi heidät on syntymähetkellä määritelty. He ovat sukupuolienemmistöä. Sukupuolivähemmistöihin kuuluu taas transihmiset, jotka määrittävät itsensä myös eriksi kuin syntymähetkellä heidät on määritelty.

Intersukupuolisuudella kuvataan joukkoa, joilla on syntymästä asti kehossa havaittavissa eri variaatioita mm. sukuelinten, hormonitoiminnan tai kromosomien suhteen, eivätkä niiden perusteella ole yksiselitteisesti tyypillisiä mies- tai naiskehoja.

Seksuaalinen identiteetti kuvaa ihmisen omaa suhtautumistaan ja kokemustaan seksuaalisuudestaan. Seksuaalinen identiteetti vakiintuu monella vasta varhaisaikuisuudessa. Kuitenkin monilla on jo nuorena ajatus siitä, minkälainen seksuaalinen identiteetti itsellään on. Seksuaalinen identiteetti voi muuttua ja kehittyä elämän aikana vielä myöhemminkin, eikä sille ole eräpäivää, jolloin sen ”pitää” olla valmis. Seksuaalinen identiteetti tarkoittaa kaikkea sitä mitä arvotat, mitä tarvitset, millainen kumppani ja millainen seksuaalinen toiminta sinua miellyttää, sekä miten haluat ilmaista seksuaalisuuttasi.

Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa sitä mihin sukupuoleen/sukupuoliin henkilö tuntee vetovoimaa joko tunne- tai seksuaalisella tasolla. Määrittelyyn vaikuttaa myös henkilön kokemus omasta sukupuolesta.  Eri suuntautumisia ovat esim. hetero, bi, homo, lesbo, pan, queer, aseksuaali. Lisätietoja Setan sivuilta.

Setan sateenkaarisanasto

Setan sivuilta löytyvä sanasto kokoaa yhteen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia käsitteitä ja termejä. Vaikka sanastossa avataan myös muita sateenkaariyhteisön sisällä ja liepeillä liikkuvia sanoja ja teemoja, on sen pääasiallisena sisältönä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Seksuaalisuuden monimuotoisuus, kuten erilaiset fetissit, on rajattu sanaston ulkopuolelle.

Sateenkaarisanastoa päivitetään vuosittain asiantuntija-arvioiden perusteella.

Linkki sateenkaarisanastoon.

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A -palstallemme.