Moni nuori alkaa pohtia oman asunnon hankkimista täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Omilleen muuttaminen on yksi suurimmista muutoksista nuoren elämässä eikä päätöksen kanssa kannata kiirehtiä. Itsenäinen asuminen edellyttää vastuullisuutta, kykyä huolehtia erilaisista velvollisuuksista sekä taitoja selvitä kodinhoidosta ja arjesta itsenäisesti. Ennen kaikkea tulee selvittää taloudellinen tilanne: riittävätkö rahat oman kodin hankintaan ja itsenäiseen elämiseen?
Ensimmäinen oma koti on yleensä vuokra-asunto. Asunnon voi vuokrata yksin tai kavereiden kanssa. Opiskelijat asuvat usein soluasunnossa, jossa jokainen asukas tekee vuokrasopimuksen omasta huoneestaan. Kimppakämpässä asukkaat tekevät yhteisen vuokrasopimuksen, ja jokainen maksaa oman osuutensa vuokrasta. Jos muuttaa omilleen alle 18-vuotiaana, vuokrasopimuksen tekemiseen tarvitaan vanhemman tai huoltajan suostumus. Usein vuokranantaja vaatii ensiasuntoon muuttavalta nuorelta myös henkilötakauksen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nuoren vanhemmat sitoutuvat tarvittaessa maksamaan asunnon vuokran. Ennen muuttoa tulee hoitaa monia virallisia asioita, kuten muuttoilmoitus, kotivakuutus sekä sähkö- ja nettiliittymäsopimukset. Lisäksi kannattaa tehdä lista hankinnoista, joita omaan kotiin tarvitaan.
Tukea asumiseen ja elämiseen
Opiskelijoilla ja muilla pienituloisilla tulot eivät aina riitä kaikkien asumiskustannusten kattamiseen, jolloin on mahdollista hakea asumiseen tukea Kelasta. Jos taloudellinen tilanne on niin heikko, ettei rahaa jää välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, on mahdollista hakea Kelasta perustoimeentulotukea ja tarvittaessa sosiaalitoimesta täydentävää toimeentulotukea. Toimeentulotuki on kuitenkin vasta viimesijainen tuki ja edellyttää, että ensin on haettu muita mahdollisia tukia, kuten asumistukea.
Lue lisää:
- Nuorisoasuntoliiton testi: Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?
- Oman asunnon etsiminen
- Vinkkejä ensimmäiseen vuokra-asuntoon
- Martat: Tietoja ja taitoja omaan kotiin muuttavalle
- Muuttajan muistilista
- Nuorisoasuntoliitto: Omaan kotiin – Opas itsenäistyvälle nuorelle 2019–2020 (PDF)
- Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC
Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A-palstallemme tai ole yhteydessä OmaKS:n sosiaaliohjaajiin chatissamme.