Hyppää pääsisältöön
Image
Poika selaa puhelinta.

Q&A-palsta

Kysy mitä tahansa mielen päällä olevaa Q&A-palstalla, ammattilaisemme vastaavat siihen täällä. Voit myös selata aiemmin kysyttyjä kysymyksiä ja ammattilaistemme vastauksia.

Palstan löydät kysymyslaatikon alta. Mikäli mieltäsi askarruttaa henkilökohtaisempi asia, voit olla yhteydessä OmaKS:n ammattilaiseen chatissa. Chat on anonyymi ja maksuton.

Kysymiänne kysymyksiä ja niihin vastauksia

Q: Voiko alaikäisenä siirtää kuukautisia?

A: Voi siirtää. Kuukautisten siirtoon ei ole alaikärajaa. Mikäli käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmiste, sillä voidaan siirtää kuukautisia. Jos käytössä ei ole mitään ehkäisyvalmistetta, voit ottaa yhteyttä omaan terveydenhoitajaasi/omaan terveysasemaasi ja pyytää lääkäriltä reseptiä kuukautisten siirtoon tarkoitettuun valmisteeseen.

Vastannut: terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Lotta.

Q: Onko ok, että menkat on yli kuukauden välein?

A: On ok. Varsinkin kuukautiskierron käynnistymisen alussa kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen ja vaihteleva. Kuukautiskierto yleensä on noin 23-35 päivää, mutta vaihtelua voi olla ja kierron pituus on yksilöllinen.

Vastannut: terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Lotta.

Q: Voiko Kelan tuilla muuttaa?

A: Kyllä voi. Ennen muuttoa kannattaa laskea Kelan laskureilla, paljon voit suunnilleen saada esimerkiksi asumistukea tai toimeentulotukea, jotta tiedät paljonko sinulla on rahaa käytettävissä elämiseen. Jos muutat vaikkapa opiskelun tai työn perässä, Kela maksaa tarvittaessa vuokravakuutesi. Kelasta voi myös hakea muuttoavustusta.

Vastannut: sosiaaliohjaaja Kyösti

Q: Sattuuko eka kerta?

A: Oletan, että kysyjä tarkoittaa ensimmäistä yhdyntäkertaa. Ensimmäisessä yhdynnässä voi tuntua kipua mutta se voi olla myös kivutonta. Jos tunnet kipua yhdynnän aikana on sinulla oikeus keskeyttää tilanne. Ensimmäisen kerran ei kuulu sattua. Tärkeää onkin että kuuntelet itseäsi, tilanteessa on turvallista olla, etenette seksikumppanin kanssa riittävän rauhalliseen tahtiin kokeillen ja kuunnellen itseä ja kehon tuntemuksia.

Kipua voi aiheutua monesta syystä kuten liian nopeasti yhdyntään siirtymisestä tai liukuvoiteen puuttumisesta. Liukuvoide vähentää hankauksen tunnetta ja tekee yhdynnästä nautinnollisempaa. Muistathan että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä.

Ekasta kerrasta lisää tietoa löydät Nuortennetistä, ekaan kertaan valmistautumisesta hyvakysymys.fi -palvelusta.

Vastannut: sosionomi Sonja.

Q: Mikä on queer?

A: Queer tarkoittaa henkilöä, joka ei halua määrittää omaa seksuaalista suuntautumista tai sukupuoltaan. Queer-termillä voidaan tarkoittaa myös ajattelumallia, jossa halutaan välttää ahtaita rooleja tai normeja.

Vastannut: terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Lotta

Q: Ovatko seksitaudit vaarallisia?

A: Jos olet saanut seksitaudin, on tärkeää, että se hoidetaan asianmukaisesti. Hoitamattomana ne voivat aiheuttaa jälkitauteja. On myös hyvän tavan mukaista ilmoittaa tartunnasta kumppanille, jotta hän osaa hakeutua testeihin ja hoitoon.

Osa seksitaudeista on parantumattomia, eli niitä ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää.

Lisää tietoa seksitaudeista ja niiden hoidosta löydät Terveyskirjastosta.

Vastannut: terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Lotta

Q: Miten voin löytää itselleni sopivan harrastuksen?

A: Jyväskylän kaupungin sivuille on koottu tietoa harrastustoiminnasta. Lisäksi sivuilta löytyy koottuna Jyväskylän alueen urheiluseuroja. Kansalaisopisto järjestää erilaisia maksullisia kursseja.

Vastannut: sosiaaliohjaaja Kyösti

Q: Miten vähennän puhelimen käyttöä?

A: Puhelimen käyttöä voi vähentää erilaisten sovellusten avulla. Joissain puhelimissa on valmiina digitaaliseen hyvinvointiin tehtyjä sovelluksia ja lisäksi niitä voi ladata sovelluskaupoista. Sovellusten avulla voidaan rajata esimerkiksi tiettyjen ohjelmien käyttöä ja päiväkohtaista tuntimäärää. Puhelimen käytön tilalle kannattaa kehittää muuta tekemistä, joka vie ajatuksen pois puhelimen käytöstä. Tukea ja tietoa löytyy Somerajaton-verkkosivuilta.

Vastannut: sosiaaliohjaaja Kyösti

Q: Mikä on paras tapa sopia riidoista?

A: Joskus pieni aikalisä voi olla paikallaan riidan keskellä tai sen jälkeen. Kun pahin tunnekuohu on ohi niin sitten kannattaa keskustella rauhassa, niin että kumpikin saa puhua vuorotellen toisen kuunnellessa. Tähän voi sopia vaikka tietyn ajan, jolloin toista ei saa keskeyttää. Keskustellessa ei syytellä eikä haukuta toista, vaan kerrotaan omasta näkökulmasta asiasta. Jos molemmilla on tahtotila asian selvittämiseen, tällainen rauhallinen keskustelu yleensä auttaa löytämään ratkaisun.

Vastannut: psykologi Satu