Hyppää pääsisältöön

Asuminen

Koti on hyvinvoinnin perusta. Ilman omaa asuntoa elämän rakentaminen ja arkisten asioiden hoitaminen on vaikeaa. Tältä sivulta löydät vinkkejä asumisen haasteisiin, asunnon etsimiseen ja asumiseen liittyviin etuuksiin.

Sopivan asunnon löytäminen

Jokaisella on yksilöllisiä tarpeita asumisen suhteen. Asuntoa etsiessä huomioon otettavia asioita ovat elämäntilanteeseen sopiva asunnon koko sekä vuokran suuruus. 

Haasteita asunnon löytymiseen saattavat asettaa omat tiukat toivomukset asuinalueiden ja asunnon ominaisuuksien suhteen. Esimerkiksi saunallisia yksiöitä on melko vähän tarjolla.

Vuokranantajilla on oikeus tarkistaa asunnon hakijan luottotiedot. Maksuhäiriömerkinnät sekä vuokravelka voivat joissain tilanteissa vaikeuttaa asunnon saamista. Jos koet, että sinulla on haasteita asunnon löytämiseen, voit saada apua tilanteesi selvittämiseen OmaKS:n sosiaaliohjauksesta, asumisneuvonnasta tai sosiaalipalveluista.

Löydät tietoa kuntasi asumispalveluita haitarista alla, klikkaa plus-ikonia oikealla avataksesi haitarin.

Haasteita asumisessa

Asumiseen liittyvissä tilanteissa on tärkeää etsiä ratkaisuja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Haasteita voi tulla esimerkiksi omissa elämäntilanteissa ja naapureiden välisessä kanssakäymisessä.

Voit saada tukea asumisen haasteiden selvittämiseen OmaKS:n sosiaaliohjauksesta, asumisneuvonnasta tai sosiaalipalveluista. Vuokrasuhteeseen liittyviä neuvoa voit saada kuluttajaliiton asumisneuvonnasta. Myös Jyväskylän sosiaalipalvelut tarjoavat asumisneuvontaa ja sosiaaliohjausta.

Asumisen etuudet

Elämäntilanteestasi riippuen voit olla oikeutettu asumiseen liittyviin Kelan etuuksiin. Etuuksia voi olla esimerkiksi yleinen asumistuki ja eläkkeensaajan asumistuki. 

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokravakuus itse uuteen asuntoon muuttaessasi tai tarvitset tukea muuttokustannuksiin, voit selvittää oikeutesi perustoimeentulotukeen. 

Haasteita viranomaisasioinnissa? Muuta kysyttävää? OmaKS:n sosiaaliohjaajat auttavat

OmaKS:n sosiaaliohjaajan kanssa voit keskustella suurista tai pienistä asumiseen, asumisen etuuksiin tai sosiaalipalveluihin liittyvistä murheista ja kysymyksistä. Palvelu on maksutonta.

Sosiaaliohjaajan löydät oikean alanurkan chat-upotteesta arkisin kello 8-16. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön tai varata ajan videovastaanotolle.

Tutustuthan myös oman kuntasi sosiaalipalveluihin.